Най-старите книги – антиквариат

Със сигурност никой писател не би останал възхитен от идеята книгата му да се продава на смешни пари и все пак множество са антикварните книги, които могат да се намерят днес на страхотно ниски цени.

Световната класика се разпродава по антикварните книжарници и улиците за поразително ниски цени, които дори не струват да бъдат наречени пари. Днес книгите, за които някога хората са чакали с нетърпение и на редици опашки, за да ги закупят сега са поместени в мръсни и прашни кашони, складове и мазета.

Цените им са в порядъка от 1-2 лева, което носи радост единствено на бедното население, запазило малко от ценностната си система и целящо да се сдобие с нещо наистина добро.

В прашните и разхвърляни по улиците кашони могат да се намерят наистина добри заглавия на книги. Сред тях може да откриете научни издания, класическа литература, художествени романи и много други тематики. С този вид книги може да се снабдите и в антикварните магазини и книжарници. Цените там включват изключително голям диапазон. Може да се намери изключително рядка и ценна литература на стотинки до лев или блудкав роман на сравнително по нормални суми.

За разлика от близкото минало, когато собствениците на такъв вид магазини и извършващи тази дейност са били гледани с лошо око, гонени и предупреждавани, днес те могат свободно да практикуват и продават стоките си, а именно антикварните книги.

Днес са малко и посетителите на тези книжарници. Обичайно това са заклети библиомани, всички останали интересуващи се и ценящи книгите търсят по-евтиния вариант да закупят книга почти без пари от улицата.

И все пак жалко е книги, които някога са стрували цяла брутна заплата сега да се раздават като хляб на средата на столичните улици.

Продължавайки със сравненията по отношение цените на книгите ще добавим и тези, които масово се купуват днес в интернет. Те са доста по-скъпи. В специализираните сайтове могат да се поръчат редки заглавия на книги. Цените, които поддържат там са много по-приемливи и затвърдени от тези на търговците по площадите, където постоянно могат да играят и лавират с цените на книгите, определяйки ги много пъти според клиент насреща.

Ето защо едно и също издание, поддържано в еднакво добро състояние може да се открие днес на различни суми и то с доста големи разлики понякога.

В тоя ред на мисли само ще добавим, че хубавата и стойностната книга няма цена. Тя си струва да бъде прочетена и притежавана, но за съжаление все по-малко с хората, които имат тази култура да оценят книгите. Книгите от старите времена, книгите носещи класиката, историята, миналото и всички онези типове и жанрове не бива да бъдат пренебрегвани и заличавани по този груб и безделен начин. Всеки трябва да цени и съхранява това богатство, защото то е безценен дар от велики автори, от наши предци и носи истинската си същност през годините Книгите трябва да бъдат пазени и съхранявани те са достойнството и богатството на един народ.